4 voordelen van software nabouwen

We kennen het allemaal; werken met verouderde en trage software. Je bent er veel tijd mee kwijt en het is simpelweg vervelend om te doen. Maar is de software nabouwen het waard? In dit artikel zetten we de voordelen op een rijtje!

1. software op maat

Bij het ontwikkelen van Maatsoftware komt vaak de vraag om een bestaand stuk software ‘na te bouwen’. Dat klinkt in het begin vaak logisch, je gebruikt namelijk altijd al die software dus dat ken je goed. Beter dat de nieuwe software daarop lijkt want dan kent iedereen het direct.

Het probleem wat gebruikers vaak niet door hebben is dat een werkproces in dat geval eigenlijk altijd wordt aangepast op de software, maar in de ideale wereld wil je dat eigenlijk precies andersom. Software zou namelijk toegepast moeten worden om een bestaand werkproces te automatiseren. 

Vaak schiet een standaardoplossing hier dan ook te kort. Die worden namelijk ontwikkeld om een veel voorkomend proces te automatiseren. Maar dat is eigenlijk niet efficiënt gezien elk bedrijf net weer andere processen hanteert. Uiteindelijk moeten er dus extra stappen worden genomen om met het systeem te kunnen werken en kost het in sommige gevallen zelfs meer tijd dan een maatsoftware oplossing.

maatsoftware-decoratief

2. Minder fouten & snellere oplossing

Hoewel een standaardoplossing vaak doorgrond wordt getest voordat het wordt uitgebracht, kunnen er alsnog fouten in voorkomen. Op het moment dat zo een fout wordt gemerkt kun je de fout vaak aangeven bij de support afdeling. Vaak duurt het vanuit daar erg lang voordat de fout wordt opgelost, als die al wordt opgelost.

Met maatsoftware is dit geen probleem. De software is namelijk naar jouw bedrijf ontwikkeld en wordt ook getest specifiek voor jouw bedrijf. Er zullen dus al minder fouten in de software zitten. Als er dan alsnog een fout gevonden wordt, kan je altijd terecht bij de ontwikkelaar die het veel sneller kan oplossen dan een standaard software pakket dat kan. Vaak kan er dan ook een veel gedetailleerdere tijdindicatie worden gegeven.

maatsoftware bugs

3. lagere Kosten

Over het algemeen wordt er gedacht dat de kosten van software nabouwen duurder uitvalt dan een standaardoplossing. Maar dat is vaak juist precies tegenovergesteld. Maatsoftware kost wel vaak meer in de eerste aanschaf en in de ontwikkeling, maar een standaardoplossing vraagt vaak licentiekosten per gebruiker of moet worden afgenomen in een groot pakket. Die kosten worden met het zelf ontwikkelen van Maatsoftware ontweken. 

Daarnaast kan maatsoftware ook tijd besparen omdat het beter aansluit op het proces en meer kan automatiseren dan een standaardoplossing zou kunnen. In de langer termijn zal maatsoftware dus vaak goedkoper uitvallen dan een standaardoplossing.

maatsoftware kosten

4. alle kennis

De meeste standaardoplossingen hebben een documentatie beschikbaar waar veel functionaliteiten van het systeem worden uitgelegd. Maar als het neerkomt op uitbreidingen bouwen of geavanceerde functionaliteiten schiet de documentatie vaak tekort. Dit kan wel vaak worden onderzocht als het gaat om open-source oplossingen, maar de meeste software wordt als service aangeboden (SaaS) en kan niet makkelijk worden uitgebreid.

Maatsoftware is altijd volledig bekend bij de ontwikkelaar en deze kunnen de volledige functionaliteit van het systeem documenteren zodat alle kennis van het systeem aanwezig is.  Dit is een voordeel dat simpelweg niet mogelijk is met een standaardoplossing.

documentatie

Overtuigd?

Nu dat je overtuigd bent dat die oude software die nog steeds wordt gebruikt echt aan vervanging toe is, komt natuurlijk de volgende vraag naar boven, bij wie ga je zoiets laten maken?

Gelukkig ben je aan het juiste (web)adres. Strijp Software kan maatsoftware bouwen die goed aansluit op de processen die jouw bedrijf al heeft. Klik hier om meer te weten over maatsoftware ontwikkeling.

Of neem contact met ons op via de onderstaande knop!

Scroll to Top